Welkom bij OmniGraffle 2.2 voor iOS.

Inderdaad, u hoort het goed! We zeiden OmniGraffle 2.2 voor iOS! Sinds we elkaar het laatst ontmoetten, zijn uw vrienden bij de Omni Group druk in de weer geweest om universele versies te bieden voor al onze apps. Als u een iPhone, iPad, iPad mini of iPod touch (5e generatie) met iOS 8 of hoger hebt, is uw dag net eindeloos beter geworden.

OmniGraffle 2.2 voor iOS zoals weergegeven op een iPad Air 2 en iPhone 6

Wanneer Apple de iPhone 6 en iPhone 6 Plus lanceerde, wisten we dat het eindelijk tijd was om al onze iOS-apps over te brengen naar de grotere iPhone-schermen. OmniGraffle 2.2 voor iOS werd geoptimaliseerd voor iOS 8 en bevat een massa nieuwe en leuke verrassingen, inclusief:

• Puntwijzigingsgereedschappen— We hebben een nieuwe set gereedschappen toegevoegd waarmee u de punten van een vorm kunt wijzigen. Om de puntwijzigingsgereedschappen te gebruiken, selecteert u eerst een vorm of lijn op het canvas en tikt u vervolgens in de knoppenbalk onderaan op puntwijzigingsgereedschap. Hierdoor wordt het veel gemakkelijker bestaande punten te slepen, punten toe te voegen en punten te verwijderen van een object.
  • De loep— Hoewel u misschien geneigd zult zijn te denken dat dit iets te maken heeft met de hoofdcampus van Apple (of de blog van een gebaarde man), denkt u misschien beter nog eens. Het vergrootglas verschijnt onder uw vinger zodra u het scherm van uw iOS-apparaat aanraakt. Gebruik dit nieuwe gereedschappen voor het uitlijnen van objecten of het verbinden van lijnen met een pixelperfecte precisie.
  • Opvuleffecten en filters— We hebben de Opvuleffecten en filters van OmniGraffle 6.1 voor Mac overgebracht naar OmniGraffle 2.2 voor iOS.

Opmerking
Voor een lijst van alle wijzigingen die we in OmniGraffle voor iOS hebben aangebracht, moet u de Versiegegevens lezen. Tik hiervoor in de knoppenbalk op het tandwielpictogram in de knoppenbalk en kies Versiegegevens in de lijst met opties.

En tot slot vindt u hier een nieuwe plek in de Omni-familie: Stenciltown. Stenciltown is de plaats waar u veilig nieuwe figuren voor gebruik met OmniGraffle kunt zoeken en downloaden.

Met liefde gemaakt,

De Omni Group

Structuur van deze documentatie

De prachtige handleiding die u voor u hebt (in OmniGraffle zelf, online of in iBooks op uw Mac of iOS-apparaat, of beide) werd zo samengesteld, dat u over een complete rondleiding van OmniGraffle beschikt.

U begint met een overzicht van de OmniGraffle-interface. Sla dit hoofdstuk niet over want hier vindt u heel wat belangrijke informatie en leuke details over OmniGraffle die u anders zou missen. En als u toch beslist om dit hoofdstuk over te slaan en u zich op een later punt afvraagt "Hé, waarvoor dient dit dingetje nou?", kunt u nog altijd terugkeren om te ontdekken waar het allemaal om gaat.

Hieronder vindt u een lijst van alle hoofdstukken in dit boek. Zo vindt u nog beter uw weg doorheen de documentatie en kunt u nog beter alles wat u moet weten over OmniGraffle, leren.

Hoofdstuk 1, Werken in de cloud
Met OmniGraffle v2.2 hebben we het aantal mogelijkheden voor het opslaan van bestanden in de cloud uitgebreid. Naast onze eigen OmniPresence-synchronisatieservice, proberen we iets nieuws in BETA voor versie 2.2: Leveranciers van cloudopslag.

Deze nieuwe service is iets waar velen naar hebben gevraagd met de mogelijkheid om bestanden op te slaan op andere services, zoals Box, Dropbox, Google Drive, OneDrive en andere. Het is niet perfect. Daarom noemen we dit een BETA-functie. Omdat we weten dat er veel vraag is, willen we u hier de mogelijkheid geven het uit te proberen.

In het eerste hoofdstuk geven we uitleg bij het instellen van een cloud-account in OmniGraffle, bespreken we hoe u optimale prestaties uit Omni Sync Server kunt halen en tonen we u hoe u bestanden kunt inschakelen en opslaan met andere leveranciers van cloudopslag.

Hoofdstuk 2, De documentbrowser gebruiken
Omdat OmniGraffle een op documenten gebaseerde toepassing is, hebt u een manier nodig om de documenten op uw apparaten te beheren. Dit hoofdstuk biedt een overzicht van de documentbrowser die u gebruikt voor het beheer van de bestanden die u in OmniGraffle maakt.
Hoofdstuk 3, De talrijke bewegingen van OmniGraffle voor iOS
OmniGraffle verbergt een verfijnde en extreem krachtige laag aangepaste bewegingen. Bewegingen zoals voor het schakelen tussen canvassen of lagen, groeperen of degroeperen, ja, zelfs voor het converteren van tekstobjecten in labels op het canvas en om ze te ontkoppelen. In dit hoofdstuk maakt u kennis met alle bewegingen die we in OmniGraffle 2 voor iOS hebben gebouwd.
Hoofdstuk 4, OmniGraffle gebruiken op iOS
In het eerste hoofdstuk vliegen we er meteen in en krijgt u een compleet overzicht van de OmniGraffle-gebruikersinterface. Hier leert u meer over de verschillen in het gebruik van OmniGraffle op iOS-apparaten met een groot of klein scherm en krijgt u een beter inzicht in alle gereedschappen die voor u beschikbaar zijn. We gaan nog niet te diep in op elk detail, maar geven vooral basisinformatie zodat u meteen aan de slag kunt.
Hoofdstuk 5, De infovensters gebruiken
Zodra u meer hebt geleerd over de gereedschappen, kunt u de infovensters gebruiken om de zaken die u hebt getekend, te bestuderen en hun eigenschappen te wijzigen. In hoofdstuk 3 worden ook de figuren die in OmniGraffle zijn ingebouwd, onderzocht en maakt u kennis met Stenciltown.
Hoofdstuk 6, Basis tekenen
Hier leert u enkele standaard werkwijzen voor het tekenen en aanmaken van objecten op het canvas. U leert hoe u vormen kunt maken, selecteren, hun grootte wijzigen en verplaatsen, hoe u objecten kunt groeperen en groepen kunt opheffen, hoe u objecten kunt verbinden met lijnen (inclusief het aanpassen van verbindingslijnen en eindpunten) en hoe u kleur aan uw objecten kunt toevoegen via het infovenster Vulling.
Hoofdstuk 7, Hulp krijgen
U hoeft zich niet te schamen als u toegeeft dat u hulp nodig hebt. Daar zijn we trouwens voor. Als u ooit ergens vast komt te zitten tijdens het werken in OmniGraffle, als u een probleem hebt met de licentie van de app of als u gewoon de mensen van ons ondersteuningsteam en de "DocWranglers" wilt laten weten hoe fantastisch u hun werk wel vindt, kunt u altijd contact opnemen. Dit hoofdstuk wijst u op alle middelen die we voor u beschikbaar hebben: mensen bij de ondersteuningsdienst, ondersteuningsartikels, video's en documentatie.

Dit boek gebruiken

Een fantastisch pluspunt om te beschikken over een digitale versie van de documentatie van OmniGraffle, is dat u deze altijd bij de hand hebt wanneer dat nodig is. We hebben alle documentatie op onze website geplaatst. U kunt de benodigde informatie niet alleen zoeken maar ook voorzien van een bladwijzer. En we zetten ook de lopende trend verder om EPUB-versies te maken van de documentatie. Deze is gratis beschikbaar in de iBooks Store.

Nieuwe functies in OmniGraffle 2 voor iOS

OmniGraffle 2-toepassingspictogramOmniGraffle 2 heeft nieuwe en opnieuw ontworpen functies om graffling en tekenen nog gemakkelijker te maken. Als u al langer gebruiker bent van OmniGraffle, zal het niet lang duren voordat u enkele wijzigingen opmerkt.

Sommige nieuwe functies die u zult vinden in OmniGraffle 2 bevatten (maar zijn zeker niet beperkt tot):

• In-app aankoop— Verschillende Pro-functies, zoals Visio®-ondersteuning, vormcombinaties, tabellen en meer werden verplaatst naar een in-app aankooppakket.
  • Figuren zoeken— U kunt nu door gebruikers ingediende figuren zoeken in uw eigen opslagruimte: Stenciltown.
  • Gebruikersinterface— Er zijn veranderingen aangebracht aan de interface om OmniGraffle aan te passen aan iOS 8. Er is een nieuwe zijbalk Canvassen toegevoegd en u hebt nu de mogelijkheid de interfacebedieningselementen volledig te verbergen.
  • Vormcombinaties (Pro)— Combineer twee of meer objecten op het canvas om aangepaste vormen te maken. (Dit is inbegrepen in de in-app aankoop van de Pro-versie.)
  • Visio-ondersteuning (Pro)— Importeren en exporteren van afbeeldingen en diagrammen voor Microsoft® Visio®, inclusief Visio 2013. (Dit is inbegrepen bij de Pro in-app aankoop.)
  • OmniOutliner-ondersteuning— Ondersteuning van importeren en exporteren voor OmniOutliner-bestanden.
  • Infovensters— Nieuwe vul, streep- en schaduwstijlen toegevoegd.
  • AirDrop— Deel bestanden probleemloos via AirDrop tussen iOS 8- and OS X-clients.
  • Tekengereedschappen— Bewerk hoekpunten op vormen met Vrije hand-gereedschap en converteer ze naar Bézier-punten.
  • Sjablonen— Wanneer u een nieuw document maakt, krijgt u een lijst met beschikbare sjablonen voorgeschoteld waarmee u aan de slag kunt. Vorm een bestaand document probleemloos om tot een sjabloon of maak een compleet nieuwe sjabloon.
  • Mappen— Hebt u veel afbeeldingen en diagrammen op uw iPad? Dan kunt u ze ordenen in mappen. Als u daarnaast ook synchroniseert met OmniPresence, zijn dezelfde mappen en bestanden zichtbaar op uw Mac.

Deze nieuwe functies, gecombineerd met de bestandssynchronisatie met OmniPresence en Omni Sync Server, maken dat deze ongelooflijke update bijna goed is voor een volledige versie.

Extra functies in de Pro-versie

OmniGraffle 2 Pro, verkrijgbaar via de in-app aankoop, bevat talrijke geavanceerde functies die niet iedereen nodig heeft. De functies van OmniGraffle 2 Pro omvatten:

• Acties!—Als u OmniGraffle Pro op de Mac hebt gebruikt, is het goed mogelijk dat u Acties hebt gebruikt voor het activeren van interacties tussen objecten op het canvas. We hebben Acties nu ook overgebracht naar OmniGraffle Pro voor iOS, zodat u een prototype kunt maken van uw idee over die specifieke app of website.
  • We hebben de Opvuleffecten en filters van OmniGraffle 6.1 voor Mac overgebracht naar OmniGraffle 2.2 voor iOS.
  • Hoekpuntgeometrie
  • Voorkeuren notities knopinfo
  • Zoomopties canvas
  • Lagen delen tussen canvassen
  • Vormen combineren
  • Notities en aangepaste gegevens toevoegen
  • Tabellen maken
  • Ondersteuning subdiagram
  • Visio®-ondersteuning

In deze volledige handleiding zullen wij in een klein vak zoals dit, de aandacht vragen voor functies die exclusief zijn voor OmniGraffle 2 Pro. Alle overige functies zijn beschikbaar in zowel de Standaard als de Pro-edities van OmniGraffle.

Vertel ons wat u denkt

We werken voortdurende aan updates voor onze documentatie. We proberen altijd onze documentatie beter en nuttiger te maken voor u, of het nu om CSS-werk gaat, het corrigeren van een occasionele typfout (inderdaad, soms ontsnapt er wel een foutje aan onze aandacht), of het toevoegen van details of toelichtingen bij een specifieke functie op basis van iets dat ons door een klant werd gemeld.

Stuur ons gerust eventuele specifieke opmerkingen die u hebt over de documentatie. U kunt ons een e-mail sturen via onze wachtrij Ondersteuning of ons pingen op Twitter, waar je ons vindt onder @OmniWranglers.

Tot slot willen wij u danken dat u de tijd hebt genomen om de documentatie door te lezen.