Bestanden beheren met de documentbrowser

In ontwikkelaarskringen is OmniOutliner bekend als een zogenaamde op documenten gebaseerde toepassing, wat in "niet-nerd" taal betekent dat "Deze app bestanden maakt en beheert." En als toepassing voor het maken van bestanden moeten we u een manier bieden waarmee u uw bestanden kunt beheren en ordenen. We noemen dit de Documentbrowser.

Opmerking
Als u al bekend bent met het gebruik van een Mac, dan kunt u onze documentbrowser vergelijken met de Finder. U gebruikt de Documentbrowser voor het ordenen en openen van uw OmniOutliner-documenten.

In dit hoofdstuk vindt u een overzicht van de Documentbrowser van OmniOutliner en ontdekt u hoe u de door u gemaakte bestanden kunt beheren. U leert submappen maken, bestanden verplaatsen tussen de map Lokale documenten en een map in de cloud en bestanden die u niet langer nodig hebt, delen en vernietigen.

Hier gaan we!

Kennismaken met de documentbrowser

Wanneer u OmniOutliner voor de eerste keer opent, wordt het scherm Locaties geopend. Hier hebt u toegang tot al uw documenten en kunt u deze beheren. Er is een map Lokale documenten die wij al hebben voorgeladen met wat OmniOutliner-voorbeeldbestanden die u kunt gebruiken als inspiratie voor de documenten die u zult maken.

De map Lokale documenten; tik om te zien wat er in de map zit

Opmerking
Wanneer u een Cloud-account, zoals een gratis Omni Sync Server-account configureert (of verbindt met een WebDAV-service waarop u zich hebt geabonneerd), ziet u ook daarvoor een map. Zie Werken in de cloud voor details over het verbinden met OmniOutliner met bestanden die u opslaat in de cloud.

Tik op Lokale documenten om te kijken wat er in deze map zit.

De bestanden in de map Lokale documenten.

Als u omlaag veegt terwijl u de inhoud van een map bekijkt, ontdekt u de Documentenorganizer. OmniOutliner sorteert standaard uw bestanden op aanmaakdatum en toont alle OmniOutliner-documenten in die map. U kunt kiezen om in plaats daarvan op Titel te sorteren of om ook de beschikbare sjablonen te zien.

Trek omlaag op het scherm om de Documentenorganizer te zoeken

Tik op Toon sjablonen om de beschikbare sjablonen te zien. Neem wat tijd om door de lijst van sjablonen te bladeren en te kijken welke types documentstijlen beschikbaar zijn voor u. Tik op Toon opbouwen wanneer u klaar bent. Veeg omhoog om de Documentenorganizer te verbergen.

Tik op Toon sjablonen om de beschikbare sjablonen te zien.

Meer doen met uw bestanden

Bij de Documentbrowser gaat het niet alleen om het sorteren van bestanden en het ordenen van sjablonen, maar om zoveel meer! Wanneer u een map hebt gekozen waarin u een nieuw bestand wilt maken of een bestaand bestand wilt openen, zult u merken dat de navigatiebalk bovenaan op het scherm enkele extra opties krijgt.

De verschillende elementen in de navigatiebalk van de Documentbrowser markeren

Laten we deze onderdelen eens van naderbij bekijken:

  1. Locaties: Als u hier tikt, keert u terug in de maphiërarchie waardoor u uiteindelijk terechtkomt op het scherm Locaties.
  2. Huidige map: in het midden van de navigatiebalk ziet u de naam van de huidige map.
  3. Documenttype: zoals u eerder hebt gezien, wordt de Documentenorganizer weergegeven als u in de Documentbrowser omlaag veegt. Als de organizer is ingesteld op Toon opbouwen, is de tekst die hier verschijnt "Opbouwen". Als de organizer is ingesteld op Toon sjablonen, is de tekst hier "Sjablonen".

    Opmerking
    Indien de staande stand is ingesteld op iPhone, verschijnen Huidige map en Documenttype onder de navigatiebalk en boven de bestanden binnen die map.

    Locatie van de naam van Huidige map en Documenttype, zoals getoond op de iPhone
  4. Voeg symbool toe (Nieuwe opbouw/sjabloon): Tik op de knop met het plusteken om een nieuwe opbouw of sjabloon te maken.
  5. Gereedschap (Menu Toepassing): Het pictogram Gereedschap staat voor het menu Toepassing. Als u daarop tikt, krijgt u toegang tot het volgende:
    • Over OmniOutliner: Ontdek details over de versie van OmniOutliner die op uw apparaat is geïnstalleerd. Hier vindt u ook de contactgegevens van de Omni Group.
    • OmniOutliner Help: Krijg toegang tot de online help en de EPUB-handleiding voor het gebruik van OmniOutliner.
    • Contact met Omni: Tik op dit onderdeel om ons een e-mail te sturen. We laden de onderwerpregel van het bericht vooraf met details over uw versie van OmniOutliner. Zo kunnen we u beter hulp bieden wanneer u contact opneemt met ons.
    • Versiegegevens: Ontdek wat er nieuw is in de laatste versie van OmniOutliner.
    • Herstel voorbeeldopbouwen/-sjablonen: U kunt de voorbeeldopbouwen of -sjablonen verwijderen als u wat opslagruimte wilt vrijmaken op uw apparaat. Als u echter later beslist dat u een van die voorbeeldbestanden opnieuw wilt gebruiken, tikt u hier om de lijst van beschikbare opbouwen en sjablonen weer te geven. Kies vervolgens welke u wilt herstellen.
    • Open vanaf: Tik hier om bestanden die u synchroniseert met iCloud Drive te openen en ermee te werken.
    • Importeer van WebDAV: Tik hier om een bron op te geven waarvan u de bestanden wilt importeren. Net als bij het synchroniseren, kunt u verbinden met een Omni Sync Server- of WebDAV-opslag om bestanden te importeren naar de huidige OmniOutliner-map (bijvoorbeeld, naar Lokale documenten of een gesynchroniseerde map).
    • Importeer van: tik hier om een bestand te importeren van iCloud Drive. Hiermee wordt een kopie van dat bestand opgeslagen naar de huidige map. Het originele bestand blijft waar het was, in de cloud, en blijft onaangeroerd.

      Als u kiest voor Importeer van en het bestand bewerkt, zult u twee "verschillende" versies van het bestand hebben: het originele bronbestand op iCloud Drive en het bestand dat u hebt geïmporteerd naar een map op uw iOS-apparaat. Wanneer u klaar bent met werken aan het bestand, kunt u terug exporteren naar iCloud Drive met de Documentbrowser. Zie Werken in de cloud voor meer details.

    • Instellingen: Gebruik dit scherm om de instellingen van OmniOutliner aan te passen.
      Het scherm Instellingen

      De opties op dit scherm zijn vooral nuttig als u een extern toetsenbord gebruikt met OmniOutliner of als u ook TextExpander voor iPad of iPhone gebruikt (afzonderlijk verkrijgbaar in de App Store).

  6. Selecteer: de laatste optie, Selecteer is het vaakst gebruikte onderdeel in de navigatiebalk. Als u op Selecteer tikt, kunt u bestanden kiezen, zodat u er nog andere bewerkingen mee kunt doen, zoals een bestand verplaatsen tussen mappen, verzenden via e-mail naar een collega of dupliceren.

Tip
Als alternatief voor het tikken op Selecteer wanneer u iets wilt doen met een bestand, kunt u ook tikken op een bestand en dit enkele seconden vasthouden. Als u de blauwe gemarkeerde rand rond het bestand zit, verwijdert u uw vinger en tik u vervolgens om andere bestanden te selecteren of tikt u op een van de pictogrammen in de navigatiebalk om een actie uit te voeren.

Wanneer u op Selecteer tikt, verandert de navigatiebalk in een actiebalk. Aanvankelijk zijn de knoppen die u in de actiebalk ziet, uitgeschakeld (zoals aangeduid door hun grijze kleur), maar wanneer u tikt om een bestand te selecteren, worden deze knoppen actief (veranderen van grijs naar blauw).

de actiebalk

De volgende knoppen hebben betrekking tot de acties die u kunt uitvoeren op een geselecteerd bestand:

  1. Tik op pictogram Delen om bestanden te delen en te exporteren.
  2. Tik op pictogram Map om bestanden te verplaatsen tussen mappen of om een nieuwe submap te maken.
  3. Tik op pictogram Dupliceer om een kopie te maken van het geselecteerde bestand.
  4. Tik op het pictogram Prullenmand om het geselecteerde bestand naar de map Prullenmand te verplaatsen.

Deze functies worden grondiger beschreven in de volgende onderdelen.

Bestanden delen en sjablonen maken

Af en toe zult u een document dat u in OmniOutliner hebt gemaakt, moeten delen met iemand anders. Maar alle bestanden staan op uw iPad. Hoe gaat u dat doen?

Wanneer u een map opent, zoals uw map Lokale documenten, tikt u op Selecteer in de navigatiebalk en selecteert u vervolgens het bestand dat u wilt delen. Hierdoor wordt een blauwe markering rond het bestand geplaatst zodat u weet welke bestanden u hebt geselecteerd voor uw actie.

Tik nu in de navigatiebalk op de knop Deel en kies een van de volgende opties.

Het menu Actie
  • Verstuur via e-mail — hiermee kunt u een documentformaat kiezen voor het bestand dat u via e-mail wilt verzenden en wordt het e-mailbericht vervolgens in wachtrij geplaatst voor het verzenden.

Kies het documentformaat dat u wilt verzenden als een e-mailbijlage.
  • Exporteer naar WebDAV — hiermee kunt u het bestand verplaatsen naar een WebDAV-share. Als u nog geen WebDAV Cloud-account hebt geconfigureerd, moet u dat doen voordat u het bestand kunt exporteren.

  • Exporteer naar — hiermee kunt u bestanden exporteren naar een andere indeling en/of naar iCloud Drive.

  • Verstuur naar app — hiermee kunt u het bestand openen in een compatibele app op uw iPad of, als u zich op een Wifi-netwerk bevindt met iemand die u kent, kunt u het bestand delen met een ander iOS 8-apparaat of Mac via AirDrop.

    Delen met een andere app

    Kies eerst een opmaak en kies dan een app op uw apparaat waarnaar u het bestand wilt verzenden. Optioneel kunt u het bestand ook verzenden naar een andere persoon via AirDrop.

    Kies een app of AirDrop
  • Maak sjabloon van opbouw — maakt van het geselecteerde document een sjabloon die u later kunt gebruiken als de basis voor een nieuw document. Alle inhoud - evenals alle stijlen, afbeeldingen of media die u hebt toegevoegd — blijft in het sjabloonbestand; u hoeft alleen nieuwe inhoud in te voeren over wat er in zit.

Submappen maken

Om u te helpen uw bestanden beter te organiseren, kunt u bestanden ook verplaatsen naar andere mappen of submappen maken die soortgelijke documenten bevatten. Tik op Selecteer en kies een of meerdere bestanden die u wilt verplaatsen. Tik op mappictogram in de actiebalk om een bestand naar een andere map te verplaatsen of om een nieuwe submap te maken die de geselecteerde bestanden bevat.

Tik op het mappictogram in de navigatiebalk om een bestand naar een andere map te verplaatsen of om een nieuwe submap te maken die de geselecteerde bestanden bevat.

Tik op Nieuwe map om een nieuwe map te maken die het geselecteerde bestand bevat. Het bestand wordt uit de huidige map verplaatst naar een nieuwe submap Naamloos. Voer een nieuwe naam in voor de map en tik op Gereed.

Geef uw nieuwe map een naam die nauwkeurig de inhoud ervan beschrijft.

Submappen hebben een donkergrijze achtergrond en tonen minipictogrammen voor de bestanden in de map.

Tik om de submap te openen en tik dan op het bestand dat u wilt openen in OmniOutliner.

Om een bestand binnen een submap te openen, tikt u op de map om deze te openen en tikt u vervolgens op het bestand.

Tik om de submap te openen en tik dan op het bestand dat u wilt openen in OmniOutliner.

Wanneer u alle bestanden van een map verwijdert (door ze naar de prullenmand of naar een andere map te verplaatsen), verdwijnt die map automatisch. De uitzondering op deze regel is echter de map Lokale documenten en de hoofdmap voor alle Omni Sync Server-accounts of WebDAV-servers die u hebt toegevoegd als Cloud-accounts. Dit zijn de enige mappen die leeg mogen blijven op uw apparaat.

Bestanden verplaatsen tussen mappen

Zodra u weet hoe u submappen moet maken, zou u al goed op weg moeten zijn om uw OmniOutliner-bestanden beter te organiseren. Werkbestanden hier, uw lijst van te lezen boeken daar, enzovoort.

Ongeacht de manier waarop u uw mappen wilt organiseren, u komt ooit tot een punt waar u bestanden wilt verplaatsen tussen de mappen die u hebt gemaakt. U kunt ook beslissen om wat opslagruimte vrij te maken op uw iPad of iPhone en al uw bestanden te verplaatsen van de map Lokale documenten naar een map op Omni Sync Server.

Volg deze stappen voor het verplaatsen van bestanden van de ene map naar de andere:

  1. Tik in de navigatiebalk op Selecteer
    Tik op Selecteer in de rechterbovenhoek van het scherm
  2. Tik om de bestanden die u wilt verplaatsen, te selecteren. Wanneer u een bestand selecteert, verschijnt een blauwe rand rond het bestand. Als u per ongeluk op een bestand tikt, kunt u gewoon opnieuw tikken om de selectie op te heffen.
    Tik op Selecteer in de rechterbovenhoek van het scherm
  3. Tik in de navigatiebalk op mappictogram om het menu Map te openen.
  4. Tik op Verplaats naar om het geselecteerde bestand naar een andere locatie te verplaatsen.
    Tik op Selecteer in de rechterbovenhoek van het scherm
  5. Tik in het menu Map op de naam van de map waarnaar u het geselecteerde bestand wilt verplaatsen. Als u rechts van een mapnaam het symbool ❯ ziet, betekent dit dat de map submappen bevat.
    Tik op Selecteer in de rechterbovenhoek van het scherm

    Nadat u de map hebt geselecteerd, springt het bestand van de huidige map naar de map die u hebt gekozen.

  6. Tik op Gereed wanneer u klaar bent met het verplaatsen van bestanden uit de huidige map.

Moet u meer bestanden verplaatsen? Ga terug naar het scherm Locaties, tik om een andere map te openen en herhaal de hiervoor vermelde stappen.

Bestanden kopiëren

U zult bestanden mogelijk niet al te vaak moeten kopiëren, maar wanneer u dat doet, kan de Documentbrowser u ook daarmee helpen. Selecteer de map die het bestand dat u wilt kopiëren vanaf het scherm Locaties en volg dan deze stappen.

  1. Tik op Selecteer en tik dan om het bestand dat u wilt kopiëren, te selecteren:
    Geselecteerde bestanden worden gemarkeerd met een blauwe rand
  2. Tik in de actiebalk op pictogram Dupliceer. OmniOutliner maakt een kopie van het geselecteerde bestand en plaatst het naast het origineel. Hierbij wordt een cijfer aan de bestandsnaam toegevoegd, bijv. een kopie van Wie is Batman krijgt de naam Wie is Batman 2.
    Druk op de knop Dupliceer om een kopie van een bestand te maken
  3. Nadat u het bestand hebt gekopieerd, is het mogelijk dat u het bestand een meer unieke en geschikte naam voor zijn doel wilt geven. Dat bestand kan bijvoorbeeld beter geschikt zijn om bij te houden wie Robin heeft gespeeld in de Batmanfilms.

    Start door op de bestandsnaam van het bestandspictogram te tikken. Het toetsenbord op uw apparaat verschijnt zodat u de bestandsnaam kunt bewerken. U kunt ook op de × tikken om de oude naam te verwijderen voordat u begint met het invoeren van de nieuwe.

    Oude naam wissen en een nieuwe invoeren
  4. Als u klaar bent met het invoeren van de nieuwe bestandsnaam, tikt u op Gereed om de naam te accepteren.
    Tik op Gereed om de wijziging van de bestandsnaam te accepteren

De prullenmand buitenzetten

Af en toe zult u merken dat er wat moet worden opgeruimd in OmniOutliner. Die lijst van acteurs die in Batman hebben gespeeld, is niet langer relevant. Het is dan ook tijd om dat document in de vuilnisbak te dumpen en het voor eeuwig van uw apparaat (of van uw gesynchroniseerde Cloud-account, als u een ervan hebt geconfigureerd) te verwijderen.

Gelukkig is het verwijderen van bestanden uit OmniOutliner net zo eenvoudig als iemand vinden om Batman te spelen. Wanneer u een map of documenten bekijkt, tikt u bovenaan op het scherm in de navigatiebalk op Selecteer. Tik vervolgens op het document dat u wilt verwijderen. U zult zien dat er nu een blauwe markering rond het bestand staat.

Selecteer het bestand dat u wilt verwijderen.

Tik in de navigatiebalk op het pictogram voor Prullenmand om het document naar de prullenmand te verplaatsen.

Tik op de Prullenmand en selecteer dan Verplaats naar prullenmand in het pop-upmenu.

Als u in de navigatiebalk op Locaties tikt, ziet u een map Prullenmand in uw lijst van OmniOutliner-mappen. Het bestand is momenteel nog steeds op uw apparaat.

Nadat u een bestand naar de Prullenmand hebt geplaatst, blijft het bestand op uw apparaat, maar bevindt het zich nu in de Prullenmand.

Tik om de map Prullenmand te openen en tik vervolgens in de navigatiebalk op de knop Herstel of op het bestand. Er verschijnt een pop-upmenu met opties voor het herstellen van het bestand naar uw map Lokale documenten of, als u een Cloud-account hebt ingesteld, naar een gesynchroniseerde bestandsshare.

Tik op de knop Herstel of op het document zelf om het document uit de Prullenmand te verplaatsen, terug naar een locatie waar u verder kunt werken aan het bestand.

Als u absoluut zeker bent dat u dit bestand niet langer nodig hebt, hebt u enkele opties voor het leegmaken van de prullenmand.

  • Tik onderaan op het scherm op Leeg prullenmand onderaan op het scherm om alle bestanden uit de map Prullenmand te verwijderen.
    Selecteer een bestand en tik op het pictogram Versnipperaar om het geselecteerde document te verwijderen of tik op Leeg prullenmand om alles in de Prullenmand te verwijderen.
  • Als er meerdere bestanden in de Prullenmand zitten, maar u denkt dat u beter nog niet alles weggooit, kunt u alleen de bestanden selecteren waarvan u zeker bent dat ze mogen worden verwijderd. Tik op Selecteer in de actiebalk en tik dan om de bestanden die u wilt verwijderen, te selecteren. Tik vervolgens op het pictogram Versnipperaar (versnipperen) en tik dan op Verwijder document onderaan op het scherm om het geselecteerde bestand te verwijderen.
    Voorbeelden van het gebruikt van de Versnipperaar voor het verwijderen van bestanden

Het verschil hier is dat het tikken op het Verwijder document alleen geselecteerde bestanden verwijdert, terwijl tikken op Leeg prullenmand alles in de prullenmand zal verwijderen, ongedacht of er bestanden zijn geselecteerd.

U hebt nu al een grondig inzicht verworven in het gebruik van de Documentbrowser. Tijd om uw horizon te verbreden en aan de slag te gaan met uw eerste OmniOutliner-document.

Voordat u echter verdergaat, raden wij u aan wat tijd te nemen om te oefenen met het verplaatsen en kopiëren van bestanden en het maken van submappen voor het organiseren van uw bestanden. Het is ook de moeite waard te weten dat u een bestand terug uit de Prullenmand kunt verplaatsen naar een andere map. Probeer het dus maar nadat u een van de sjablonen hebt gedupliceerd.

Tot in het volgende hoofdstuk!